Mediation | Familie- en personenkwesties

Mediation bij familie- & personenkwesties.


Mediation wanneer je in conflict bent met iemand uit je (naaste) omgeving en daar samen niet uit komt, maar toch samen verder moet of wilt.



Ondanks dat het niet je intentie is, beland je soms wel eens in een conflict. Bijvoorbeeld met familieleden, buren of vrienden. Of misschien ontstaat er een conflict tussen jullie als ouders en de school van je kind(eren). Misschien gaan jullie wel scheiden. Welke persoonlijke kwestie het ook is: wanneer jullie er onderling niet uitkomen, kan mediation hier uitkomst bieden! Zodat je elkaar na het vinden van een passende oplossing weer de hand kunt reiken!

Wanneer is jullie situatie geschikt voor mediation?

Wanneer je er toch samen met de andere partij uit wilt komen! 

Wanneer je na jullie conflict nog met elkaar door moet of wilt.



Wanneer jullie zelf de touwtjes in handen willen houden. 

Wanneer je kosten en tijd wilt besparen.



Een mediation is geschikt voor mensen die samen een conflict hebben en dit ook als iets gezamenlijks zien en, los van het conflict, nog met elkaar verder willen of moeten. Buren die al 20 jaar naast elkaar wonen? Die voelen zich liever niet genoodzaakt te verhuizen. Een misverstand tussen twee familieleden? Daarvan willen mensen meestal niet dat dat ervoor zorgt dat zij elkaar jarenlang niet meer zien of spreken. Een geschil met school? Je kind van school laten wisselen is voor het kind niet per sé de meest voor de hand liggende oplossing. Je hebt dan samen met de ander een probleem, waar je samen een oplossing voor wilt zoeken. Wanneer je bereid bent er samen de schouders onder te zetten, is dat de eerste stap. En, ook niet onbelangrijk: bij mediation heb je zelf invloed op wat jullie uiteindelijk beslissen, ben je meestal sneller en goedkoper 'klaar' dan wanneer je een procedure bij de rechtbank doorloopt. Het scheelt je mogelijk daardoor een heleboel extra stress.

Hoe werkt mediation?

Eén van jullie belt of e-mailt mij met een vraag om een mediation te starten. Ik vraag dan of de andere partij op de hoogte is en eventueel zelf ook contact met mij op kan nemen, zodat ik gelijk de juiste contactgegevens kan verzamelen. Nog vóór de intake ontvangen jullie namelijk een aantal documenten, waaronder het MfN-reglement, een MfN-gedragscode, privacyverklaring en een mediationovereenkomst. 

Na het eerste contact is het tijd om een intake te plannen. Tijdens deze afspraak krijgen jullie meer informatie over hoe mediation werkt, welke rechten en verwachtingen erbij komen kijken en vertel ik jullie een aantal praktische zaken. Hier wordt ook de mediationovereenkomst ondertekend, mocht dat door jullie nog niet (digitaal) zijn gedaan.

Na de intake volgen één of meer gesprekken over jullie situatie: waar gaat het om, hoe is die ontstaan, wat vinden jullie belangrijk, wat zijn jullie wensen? Kortom: jullie gaan tot op de bodem uitzoeken, hoe het zit. Als mediator stel ik vragen en begeleid ik jullie gesprek. Soms kunnen dit lastige vragen zijn, die emoties oproepen: dat is helemaal prima! Emoties vertellen ons wat we écht belangrijk vinden! 

Wanneer jullie alles over jullie situatie hebben gedeeld, nodig ik jullie uit om zo veel mogelijk opties voor jullie situatie te bedenken. Niets is te gek! We richten onze blik vanaf hier op de toekomst: welke optie(s) is of zijn voor jullie de basis voor een duurzame oplossing? Die werken jullie uit en worden uiteindelijk (schriftelijk) vastgelegd.

Het Is fijn te weten dat je altijd op alles terug kunt komen. Dat betekent dat je, ook al lijkt in eerste instantie alles al gezegd, ook later nog nieuwe informatie of je gevoel kunt delen. Soms schiet je toch nog iets te binnen, dat is menselijk! Hoewel er in een mediation altijd dezelfde stappen worden doorlopen, is het niet zo dat je in dat proces nooit weer een stapje terug kunt. Juist wanneer je dat wel doet, wordt de kans dat er passende en toekomstbestendige oplossingen worden gevonden, alleen maar groter. Je wilt tenslotte niet achteraf denken: 'Had ik dat nou toch maar gezegd, want deze oplossing past toch niet helemaal...' Een mediator geeft geen advies, maar is er wel (mede-)verantwoordelijk voor dat jullie allebei weten wat de consequenties van jullie keuzes en beslissingen zijn. Dat betekent dat een mediator er belang aan echt dat jullie allebei over de benodigde informatie beschikken om jullie keuzes en beslissingen op te kunnen baseren. Wel zo eerlijk!

Is mediation iets voor jullie?

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: wanneer je samen in een conflict zit, daar allebei iets aan wilt doen, je daar allebei voor wilt inzetten en wilt openstellen voor de vragen die de mediator aan je stelt, samen het gesprek aan wilt gaan, zelf wilt beslissen hoe de oplossing eruit komt te zien en weer in beweging wilt komen - dan is mediation zeker iets voor jullie!

Wat mag je van jullie mediator verwachten?

Een mediation start je omdat je er samen niet uit komt. In jullie omgeving zijn allerlei mensen die jullie - goed bedoeld - van meningen, afviezen en ondersteuning voorzien. Toch moeten jullie er als 'partijen' samen uit zien te komen. Een onpartijdige, neutrale tussenpersoon kan dan helpend zijn om jullie standpunten om te zetten naar belangen en wensen. Daar zijn een aantal belangrijke voorwaarden op van toepassing. Hieronder een aantal kernpunten van wat je van een mediator en mediation mag verwachten:

Vertrouwelijkheid

Mediation valt onder de geheimhouding: wat je aan tafel vertelt, wordt niet met anderen gedeeld. Zijn er adviseurs nodig? Dan wordt hen gevraagd een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

Neutraliteit

Een mediator heeft geen belang bij jullie situatie en zal geen advies geven, geen mening hebben en al helemaal geen suggesties doen! Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van de oplossingen die bij jullie passen.

Onpartijdigheid

Een mediator is onpartijdig en zal geen kant kiezen: een mediator staat niet aan jouw kant en niet aan de kant van 'de ander'. Een mediator zal actief naar jullie allebei luisteren en vooral veel open, oordeel-vrije vragen stellen.

Vrijwilligheid

Je kunt een mediation op elk gewenst moment stoppen. De mediator kan dit ook. Mediation is dan ook vrijwillig. Wat jullie bespreken is verder vrijblijvend en wordt pas officieel wanneer jullie hier een handtekening onder zetten.

Wat maakt dat jullie voor mij kiezen?

"Het is mijn oprechte wens mensen uit hun impasse te halen en weer in beweging te krijgen. Ik weet als geen ander hoe het voelt om vast te zitten en hoe frustrerend het is wanneer je vooruit wilt, maar er iets is dat je tegenhoudt. Wanneer je er samen niet uit komt, of dit nu met je (ex-)partner, familielid, buren, een organisatie of een vriend(in) is: een conflict is nooit fijn en hoewel het ook een beginpunt kan zijn voor iets heel nieuws: je wilt het toch heel graag met de ander opgelost zien! Ik ben toegankelijk, luister zonder oordeel naar jullie verhaal en ben gemotiveerd jullie te helpen te ontdekken wat jullie nu écht willen en hoe je samen een passende oplossing kunt vinden, waarbij ik het niet uit de weg ga om die vragen te stellen, die er écht om doen." 

Zet de eerste stap op weg naar verandering:

Overtuigd dat mediation jullie conflict kan helpen ontrafelen? Heb je het gevoel dat de ander daarvoor openstaat of zich in ieder geval wil laten informeren over het proces en de mogelijkheden van mediation? Neem dan contact op!


Goed om te weten: In het eerste contact luister ik graag naar het soort conflict waar je mee zit, maar ga ik niet in op de verdere inhoud van het conflict. : In een eerste contactlegging luister ik graag naar het soort conflict waar je mee zit, maar ga ik niet in op de verdere inhoud van het conflict.

Veelgestelde vragen over mediation:

  • Wat is mediation?

    Mediation is een vorm van bemiddeling waarbij de mediator als neutrale gespreksbegeleider optreedt. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van passende oplossingen voor jullie situatie. De mediator begeleidt jullie hierbij. 

  • Hoe verschilt mediation van juridische hulp?

    Mediation richt zich op overleg en het op vrijwillige basis gezamenlijk tot een oplossing komen. Juridische hulp is meer formeel en gaat vaak via een advocaat of rechter. Op afspraken die op deze manier tot stand komen, heb je  een stuk minder invloed. De kosten van een advocaat en procedure liggen verder meestal een stuk hoger en het hele proces duurt vaak ook langer dan bij mediation. 

  • Wat gebeurt er als de ander en ik het ook tijdens de mediation niet eens worden?

    Dan onderzoeken we wat maakt dat jullie het niet eens kunnen worden. Hebben we dat uitgezocht? Dan kunnen we verder met het vinden van een oplossing voor jullie situatie . Ik help daarbij als neutrale tussenpersoon. Mochten jullie er ook tijdens de mediation ook niet samen uit komen, dan kijken we naar wat wél is bereikt.. 

  • Welke onderwerpen worden tijdens de mediation besproken?

    We bespreken alles wat voor jullie belangrijk is, zoals het probleem,  jullie wensen, behoeften en belangen. Tijdens de gesprekken kunnen ook de patronen tussen jullie zelf  komen ter sprake en kunnen jullie, onderzoeken hoe jullie het conflict kunnen oplossen.  En dat allemaal op vrijwillige basis! 

  • Is mediation ook geschikt voor een burenruzie of echtscheiding?

    Ja, juist dan kan mediation helpen om samen tot een oplossing te komen. Het is bovendien een meer laagdrempelige, snellere en minder kostbare manier om jullie conflict op te lossen dan een gang naar de advocaat of rechtbank. 

  • Hoe lang duurt een mediation-traject gemiddeld?

    Een traject zolang als nodig is om een voor jullie passende oplossing te vinden. Meestal duurt het van begin tot eind zo'n 4 maanden voor een mediation is afgerond. Afspraken zijn meestal zo om de 2 weken en duren per keer zo'n 1,5 tot 2 uur. 

Neem vandaag contact op.

Op een serieuze, neutrale, onpartijdige, efficiënte en kostenbesparende manier gezamenlijk werken aan een oplossing voor jullie conflict? Dat kan! Klik hieronder om direct contact op te nemen:

Eerlijk

Authentiek

Stevig staan

Doen wat werkt

Begeleiding bij jullie ouderschapsplan.


Bemiddeling bij het maken van de meest passende afspraken,

voor de toekomst van je kinderen én voor jezelf. Zodat je dóór kunt.



Bij een scheiding met kinderen komt er als ouder veel op je af. En dan moet er ook nog eens een ouderschapsplan worden geschreven. Tussen alle emoties komen praktische uitdagingen bovendrijven. Het kan daardoor lastig zijn je te blijven focussen op een constructieve manier van omgaan met je ex-partner, om ervoor te zorgen dat voor de kinderen de best passende afspraken op papier komen.


Begeleiding - bemiddeling - tijdens dit proces helpt om toekomstbestendige afspraken te maken. Afspraken die een weerspiegeling van de behoeften van de kinderen zijn, en zowel jullie als ouders en de kinderen de ruimte geven zelfstandig de draad weer op te pakken.

Wat zijn uitdagingen bij het maken van een ouderschapsplan?

De emotionele stress schiet door het dak.

Steeds weer met je ex-partner in gesprek, geconfronteerd worden met de realiteit én daarbij worstelend met jullie visies rondom de kinderen? Scheiden is emotioneel zwaar!

Het lijkt onmogelijk het met elkaar eens te worden.

Ieder gesprek over wat voor de kinderen het meest passend is, loopt uit in gedoe. Een compromis vinden, lukt jullie samen niet. Daarvoor is er wellicht te veel gebeurd.

Jullie communicatie verloopt allesbehalve soepel.

Tijdens gesprekken over de kinderen zijn verwijten aan de orde van de dag. Er wordt gal gespuugd, gemanipuleerd of gesaboteerd. Bewust of onbewust staan jullie stil.

Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Je bent bang de belangen van de kinderen uit het oog te verliezen. Je wilt hen weer centraal stellen, maar weet niet goed hoe je uit de discussie blijft. De tunnel blijft donker voelen.

Herken je deze uitdagingen bij het maken van jouw - jullie - ouderschapsplan? Talloze ouders ervaren hetzelfde. Wanneer jullie bij mij aan tafel komen zitten, onderzoeken we welke haalbare oplossingen er voor jullie situatie bestaan. Mediation bij jullie ouderschapsplan richt zich op de behoeften van de kinderen. Daarbij zoeken we naar een structuur die het voor jullie als ouders mogelijk maakt jullie leven op jullie eigen manier in te richten.

Hoe ziet begeleiding bij

jullie ouderschapsplan eruit?

De eerste stap is de kennismaking. Deze is vrij uitgebreid: ik hoor graag jullie verhaal, wat jullie drijft, welke verwachtingen en behoeftes jullie hebben - kortom: wie jullie zijn en waar jullie naartoe willen. Ik wil hier goed de tijd voor nemen, voor een sterke verdere basis. Tijdens de kennismaking spreek ik zowel met jullie apart als gezamenlijk.

Na de kennismakingsronde is het tijd om verder de diepte in te gaan. Tijdens de nu volgende gesprekken worden alle uitdagingen in kaart gebracht: waar lopen jullie tegenaan? Welke principes of waarden liggen daaraan ten grondslag? Hoe zien we dat terug in de onderlinge communicatie over het ouderschapsplan? Hoe zien we dat terug in de aanwezige knelpunten?

Zodra helder is waar de knel- en pijnpunten liggen, gaan jullie naar de volgende stap: oplossingen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat jullie als ouders zelf het beste weten wat jullie kinderen nodig hebben. Ik heb geen invloed op wát jullie afspreken. Ik begeleid jullie proces: het op een constructieve en respectvolle manier maken van duurzame afspraken.

Wanneer de best passende oplossingen zijn gevonden, werk ik alles netjes en overzichtelijk voor jullie uit. Op deze manier hebben jullie een set met eerlijke, toekomstbestendige afspraken, waardoor jullie je op jullie afzonderlijke leven met de kinderen kunnen richten - ook de zij weer rust ervaren.

Mijn aanpak is gericht op jullie specifieke situatie. Tijdens de begeleiding bemiddel ik tussen jullie om tot de best passende afspraken te komen. Eerlijke afspraken. Het is in het belang van de kinderen dat er tussen ouders constructief wordt gecommuniceerd, maar de mate waarin en het hoe - dat is aan jullie zelf. Ik ben er niet alleen om te bemiddelen. Ik ben er ook om er inderdaad voor te zorgen dat de belangen van de kinderen in het vizier blijven. In dat opzicht ben ik dus niet neutraal. Naast dat ik voor iedere partij wens dat zij na de scheiding zo snel mogelijk met hun eigen leven door kunnen, staat het welzijn van de kinderen voorop. Door jullie op mijn authentieke, no-nonsense wijze te begeleiden, werken we toe naar het best passende en toekomstbestendige ouderschapsplan.

Is begeleiding bij het ouderschapsplan

iets voor jullie?

Begeleiding - of bemiddeling - bij het ouderschapsplan is geschikt voor ouders die net hebben besloten te gaan scheiden, midden in een scheidingsproces zitten of zelfs al jaren gescheiden zijn, maar nu weer 'terug naar de tekentafel' gaan. Wanneer jullie op zoek zijn naar een manier om zonder eindeloze discussies of opbouwende frictie met elkaar in gesprek te gaan, maar ook wanneer er juist al sprake is van een onderlinge strijd, kan bemiddeling of mediation uitkomst bieden. Als neutrale, derde partij begeleid ik jullie gesprekken, waarbij we inzetten in duidelijke, werkbare afspraken voor de kinderen. Mijn begeleiding is daarmee voor alle ouders-in-scheiding die hulp nodig hebben om de gesprekken over het ouderschapsplan op een respectvolle en gestructureerde manier vorm te geven.

Wat mag je als ouder na

de begeleiding verwachten?

Wanneer jullie een traject ingaan, is er hoop en zijn er verwachtingen op verandering. Deze worden van te voren goed met jullie doorgenomen. Na afloop ervaren ouders meer overzicht en vertrouwen in de toekomst, doordat we onder andere toewerken naarr:

Een set eerlijke en matchende afspraken voor de kinderen.

Een passende manier van communiceren met elkaar.

Zicht op een eigen leven na de scheiding. Ook voor de kinderen.

Werkende oplossingen bij jullie situatie, voor nu en straks.

Wat maakt dat jullie voor mij kiezen?

"Na mijn eigen scheiding kwam er voor onze kinderen ook een ouderschapsplan. Ik heb gaandeweg geleerd dat het vanaf het begin  belangrijk is naar de toekomst te kijken. Na een paar jaar terug naar de tekentafel moeten, is iets wat ik zelf minder prettig vond. Het liefst wil je toch vooral verder, samen met je kinderen, op een manier die bij jullie situatie past. Inmiddels kunnen wij vooruit kijken. Dat is ook mijn wens voor jullie, waarbij ik jullie graag begeleid!" 

Maak een start met jullie

toekomstbestendige ouderschapsplan!

Kunnen jullie mijn ondersteuning gebruiken? Ben je benieuwd naar hoe ik jullie verder kan helpen? Plan een vrijblijvende kennismaking, zodat we kunnen kijken wat ik voor jullie - en jullie kinderen - kan betekenen.

Veelgestelde vragen over begeleiding

bij het ouderschapsplan:

  • Wat is bemiddeling bij het opstellen van een ouderschapsplan?

    Bij bemiddeling begeleid ik jou en je ex-partner om gezamenlijk op een constructieve manier een plan te maken dat werkt voor jullie en de kinderen.

  • Hoe verschilt bemiddeling van juridische hulp bij een ouderschapsplan?

    Bemiddeling richt zich op overleg en het op vrijwillige basis gezamenlijk tot een oplossing komen. Juridische hulp is meer formeel en gaat vaak via een advocaat of rechter. Op afspraken die op deze manier tot stand komen, heb je als ouder een stuk minder invloed. 

  • Wat gebeurt er als mijn ex-partner en ik het niet eens worden tijdens de bemiddeling?

    Dan zoeken we naar een compromis dat werkt voor jullie beiden. Ik help daarbij als neutrale tussenpersoon, waarbij ik extra aandacht heb voor de belangen en het welzijn van de kinderen. 

  • Welke onderwerpen worden besproken tijdens de bemiddeling?

    We bespreken alles wat in de opvoeding en bij de zorgtaken van de kindeen belangrijk is, zoals zorgverdeling, school, vakanties en financiën. Tijdens de gesprekken kunnen ook de patronen tussen jullie als ouders ter sprake komen en kunnen we, als jullie daarvoor open staan, kijken hoe jullie daar in de toekomst voor de kinderen mee om willen en kunnen gaan.  En dat allemaal op vrijwillige basis! 

  • Is bemiddeling geschikt als er sprake is van conflicten tussen mij en mijn ex-partner?

    Ja, juist dan kan bemiddeling helpen om samen tot een oplossing te komen. Het is bovendien een meer laagdrempelige, snellere en minder kostbare manier om jullie conflict op te lossen dan een gang naar de advocaat of rechtbank. 

  • Hoe lang duurt een bemiddelingstraject gemiddeld?

    Een traject bevat meestal negen tot twaalf gespreksmomenten, inclusief een uitgebreide kennismaking. Jullie bepalen zelf hoeveel tijd er tussen de afspraken zit, maar gemiddeld genomen is een traject met 2 maanden afgerond. 

Neem vandaag contact op.

Het opstellen van een ouderschapsplan kan een lastige en emotionele uitdaging zijn. Dit hoeven jullie niet alleen te doen. Mijn begeleiding is er niet alleen voor ouders die al met elkaar in conflict (dreigen te) zijn, maar ook voor ouders die vanaf het eerste begin graag ondersteuning willen om tot een duidelijk en passend ouderschapsplan te komen. Neem vandaag nog contact op, zodat we aan de slag kunnen!

Eerlijk

Authentiek

Stevig staan

Doen wat werkt

Wanneer is jullie situatie voor mediation geschikt?

Wanneer je er toch samen met de andere partij uit wilt komen! 

Wanneer je na jullie conflict nog met elkaar door moet of wilt.

Wanneer jullie zelf de touwtjes in handen willen houden. 

Wanneer je kosten en tijd

wilt besparen.

Een mediation is geschikt voor mensen die samen een conflict hebben en dit ook als iets gezamenlijks zien en, los van het conflict, nog met elkaar verder willen of moeten. Buren die al 20 jaar naast elkaar wonen? Die voelen zich liever niet genoodzaakt te verhuizen. Een misverstand tussen twee familieleden? Daarvan willen mensen meestal niet dat dat ervoor zorgt dat zij elkaar jarenlang niet meer zien of spreken. Een geschil met school? Je kind van school laten wisselen is voor het kind niet per sé de meest voor de hand liggende oplossing. Je hebt dan samen met de ander een probleem, waar je samen een oplossing voor wilt zoeken.


Wanneer je bereid bent er samen de schouders onder te zetten, is dat de eerste stap. En, ook niet onbelangrijk: bij mediation heb je zelf invloed op wat jullie uiteindelijk beslissen, ben je meestal sneller en goedkoper 'klaar' dan wanneer je een procedure bij de rechtbank doorloopt. Het scheelt je mogelijk daardoor een heleboel extra stress.

Hoe werkt mediation?

Eén van jullie belt of e-mailt mij met een vraag om een mediation te starten. Ik vraag dan of de andere partij op de hoogte is en eventueel zelf ook contact met mij op kan nemen, zodat ik gelijk de juiste contactgegevens kan verzamelen. Nog vóór de intake ontvangen jullie namelijk een aantal documenten, waaronder het MfN-reglement, een MfN-gedragscode, privacyverklaring en een mediationovereenkomst. 

Na het eerste contact is het tijd om een intake te plannen. Tijdens deze afspraak krijgen jullie meer informatie over hoe mediation werkt, welke rechten en verwachtingen erbij komen kijken en vertel ik jullie een aantal praktische zaken. Hier wordt ook de mediationovereenkomst ondertekend, mocht dat door jullie nog niet (digitaal) zijn gedaan.

Na de intake volgen één of meer gesprekken over jullie situatie: waar gaat het om, hoe is die ontstaan, wat vinden jullie belangrijk, wat zijn jullie wensen? Kortom: jullie gaan tot op de bodem uitzoeken, hoe het zit. Als mediator stel ik vragen en begeleid ik jullie gesprek. Soms kunnen dit lastige vragen zijn, die emoties oproepen: dat is helemaal prima! Emoties vertellen ons wat we écht belangrijk vinden! 

Wanneer jullie alles over jullie situatie hebben gedeeld, nodig ik jullie uit om zo veel mogelijk opties voor jullie situatie te bedenken. Niets is te gek! We richten onze blik vanaf hier op de toekomst: welke optie(s) is of zijn voor jullie de basis voor een duurzame oplossing? Die werken jullie uit en worden uiteindelijk (schriftelijk) vastgelegd.

Het is fijn te weten dat je altijd op alles terug kunt komen. Dat betekent dat je, ook al lijkt in eerste instantie alles al gezegd, ook later nog nieuwe informatie of je gevoel kunt delen. Soms schiet je toch nog iets te binnen, dat is menselijk! Hoewel er in een mediation altijd dezelfde stappen worden doorlopen, is het niet zo dat je in dat proces nooit weer een stapje terug kunt. Juist wanneer je dat wel doet, wordt de kans dat er passende en toekomstbestendige oplossingen worden gevonden, alleen maar groter.


Je wilt tenslotte niet achteraf denken: 'Had ik dat nou toch maar gezegd, want deze oplossing past toch niet helemaal...' Een mediator geeft geen advies, maar is er wel (mede-)verantwoordelijk voor dat jullie allebei weten wat de consequenties van jullie keuzes en beslissingen zijn. Dat betekent dat een mediator er belang aan echt dat jullie allebei over de benodigde informatie beschikken om jullie keuzes en beslissingen op te kunnen baseren. Wel zo eerlijk!

Is mediation iets voor jullie?

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: wanneer je samen in een conflict zit, daar allebei iets aan wilt doen, je daar allebei voor wilt inzetten en wilt openstellen voor de vragen die de mediator aan je stelt, samen het gesprek aan wilt gaan, zelf wilt beslissen hoe de oplossing eruit komt te zien en weer in beweging wilt komen - dan is mediation zeker iets voor jullie!

Wat mag je van jullie mediator verwachten?

Een mediation start je omdat je er samen niet uit komt. In jullie omgeving zijn allerlei mensen die jullie - goed bedoeld - van meningen, afviezen en ondersteuning voorzien. Toch moeten jullie er als 'partijen' samen uit zien te komen. Een onpartijdige, neutrale tussenpersoon kan dan helpend zijn om jullie standpunten om te zetten naar belangen en wensen. Daar zijn een aantal belangrijke voorwaarden op van toepassing. Hieronder een aantal kernpunten van wat je van een mediator en mediation mag verwachten:

Vertrouwelijkheid

Mediation valt onder de geheimhouding: wat je aan tafel vertelt, wordt niet met anderen gedeeld. Zijn er adviseurs nodig? Dan wordt hen gevraagd een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.


Neutraliteit

Een mediator heeft geen belang bij jullie situatie en zal geen advies geven, geen mening hebben en al helemaal geen suggesties doen! Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van de oplossingen die bij jullie passen.


Onpartijdigheid

Een mediator is onpartijdig en zal geen kant kiezen: een mediator staat niet aan jouw kant en niet aan de kant van 'de ander'. Een mediator zal actief naar jullie allebei luisteren en vooral veel open, oordeel-vrije vragen stellen.


Vrijwilligheid

Je kunt een mediation op elk gewenst moment stoppen. De mediator kan dit ook. Mediation is dan ook vrijwillig. Wat jullie bespreken is verder vrijblijvend en wordt pas officieel wanneer jullie hier een handtekening onder zetten.


Wat maakt dat jullie voor mij kiezen?

"Het is mijn oprechte wens mensen uit hun impasse te halen en weer in beweging te krijgen. Ik weet als geen ander hoe het voelt om vast te zitten en hoe frustrerend het is wanneer je vooruit wilt, maar er iets is dat je tegenhoudt. Wanneer je er samen niet uit komt, of dit nu met je

(ex-)partner, familielid, buren, een organisatie of een vriend(in) is: een conflict is nooit fijn en hoewel het ook een beginpunt kan zijn voor iets heel nieuws: je wilt het toch heel graag met de ander opgelost zien! Ik ben toegankelijk, luister zonder oordeel naar jullie verhaal en ben gemotiveerd jullie te helpen te ontdekken wat jullie nu écht willen en hoe je samen een passende oplossing kunt vinden, waarbij ik het niet uit de weg ga om die vragen te stellen, die er écht om doen." 

Zet de eerste stap op weg naar verandering:

Overtuigd dat mediation jullie conflict kan helpen ontrafelen? Heb je het gevoel dat de ander daarvoor openstaat of zich in ieder geval wil laten informeren over het proces en de mogelijkheden van mediation? Neem dan contact op!


Goed om te weten: In het eerste contact luister ik graag naar het soort conflict waar je mee zit, maar ga ik niet in op de verdere inhoud van het conflict. : In een eerste contactlegging luister ik graag naar het soort conflict waar je mee zit, maar ga ik niet in op de verdere inhoud van het conflict.


Veelgestelde vragen over begeleiding bij het ouderschapsplan:

  • Wat is mediation?

    Mediation is een vorm van bemiddeling waarbij de mediator als neutrale gespreksbegeleider optreedt. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van passende oplossingen voor jullie situatie. De mediator begeleidt jullie hierbij. 

  • Hoe verschilt bemiddeling van juridische hulp?

    Mediation richt zich op overleg en het op vrijwillige basis gezamenlijk tot een oplossing komen. Juridische hulp is meer formeel en gaat vaak via een advocaat of rechter. Op afspraken die op deze manier tot stand komen, heb je  een stuk minder invloed. De kosten van een advocaat en procedure liggen verder meestal een stuk hoger en het hele proces duurt vaak ook langer dan bij mediation. 

  • Wat gebeurt er als de ander en ik het ook tijdens de mediation niet eens worden?

    Dan onderzoeken we wat maakt dat jullie het niet eens kunnen worden. Hebben we dat uitgezocht? Dan kunnen we verder met het vinden van een oplossing voor jullie situatie . Ik help daarbij als neutrale tussenpersoon. Mochten jullie er ook tijdens de mediation ook niet samen uit komen, dan kijken we naar wat wél is bereikt.. 

  • Welke onderwerpen worden tijdens de mediation besproken?

    We bespreken alles wat voor jullie belangrijk is, zoals het probleem,  jullie wensen, behoeften en belangen. Tijdens de gesprekken kunnen ook de patronen tussen jullie zelf  komen ter sprake en kunnen jullie, onderzoeken hoe jullie het conflict kunnen oplossen.  En dat allemaal op vrijwillige basis! 

  • Is mediation ook geschikt voor een burenruzie of echtscheiding?

    Ja, juist dan kan mediation helpen om samen tot een oplossing te komen. Het is bovendien een meer laagdrempelige, snellere en minder kostbare manier om jullie conflict op te lossen dan een gang naar de advocaat of rechtbank. 

  • Hoe lang duurt een mediation gemiddeld?

    Een traject zolang als nodig is om een voor jullie passende oplossing te vinden. Meestal duurt het van begin tot eind zo'n 4 maanden voor een mediation is afgerond. Afspraken zijn meestal zo om de 2 weken en duren per keer zo'n 1,5 tot 2 uur. 

Neem vandaag

contact op.

Op een serieuze, neutrale, onpartijdige, efficiënte en kostenbesparende manier gezamenlijk werken aan een oplossing voor jullie conflict? Dat kan! Klik hieronder om direct contact op te nemen:

Eerlijk

Authentiek

Stevig staan

Doen wat werkt

Share by: