Het is voorjaarsvakantie. Ik ben lesvrij. De hele week. De vader van de kids werkt. De hele week.
De kids zijn dan ook bij mij. De hele week.
“Ja, maar, als je gescheiden bent zijn vakanties toch 50-50 verdeeld?”
Dat kan, maar dat hoeft niet. In ons geval hebben wij er 5 jaar geleden voor gekozen de verdeling anders te doen: van de 12 weken schoolvakantie, zijn de kids er 9 bij mij en 3 bij hun vader. Omdat ik veel vrij heb en in bepaalde vakanties naar Duitsland ga. Omdat vader werkt en minder vrije dagen heeft.
Achteraf gezien is dat onhandig geweest. Zowel vanuit mijn perspectief als vanuit de kinderen bezien. In de meeste vakanties zien zij hun vader niet of nauwelijks. Ik heb verder zelf ook een privéleven en af en toe meer dan 72uur adempauze nodig.
Mijn verwachting was dat wanneer we eenmaal aan de nieuwe situatie gewend waren, we (met name de voorjaars- en zomer-) vakanties nog wel zouden herzien. Die verwachting is niet uitgekomen, alhoewel de kids vanaf aankomende zomer twee weken bij hun vader zijn, in plaats van alleen de eerste week. .
De afgelopen jaren zijn mijn ex en ik verschillende malen met elkaar in gesprek geweest en steeds ontstaat er een discussie. Hoe dat komt? De hoop en verwachtingen die ik heb, komen niet overeen met de behoeftes en prioriteiten van de ander - en andersom, natuurlijk: anders was er geen gedoe!
Een tijdje terug heb ik mijn ex op de man afgevraagd ‘wat wil je?’. Toen hij mij daar zijn antwoord op gaf, viel er een soort last van me af: ik voelde me opgelucht. Het hoge woord was er uit: mijn ex is tevreden met hoe het nu is. Meer zit er niet in. Dus energie steken in iets waar geen beweging meer in zit? Nee, bedankt. Er zit niets anders op dan dat te accepteren. En sinds ik dat duidelijke antwoord heb, lukt dat steeds beter.
Ik heb wel invloed op de manier waarop ik met bestaande afspraken om ga. Dat betekent dat wanneer iets op dat moment niet mijn verantwoordelijkheid is, ik het ook niet op ga lossen. Ik wil meedenken, maar tenzij er een noodgeval is geldt ‘afspraak is afspraak’. Vind ik best moeilijk, omdat ik mijn kinderen niet de dupe wil laten zijn. Dat is mijn angst, mijn valkuil. En mijn kracht.
Want de kids zijn ook de dupe wanneer ik de verantwoordelijkheid wél op me neem. Dus houd ik me bij een discussie over afspraken aan de feiten. Ik leg alle afspraken schriftelijk vast, via app of e-mail, zodat ik daar altijd naar terug kan verwijzen.
Ik geef aan wat ik wel of niet kan of wil betekenen, en ga niet in op eisen, briesen of dwang. Verder richt ik mij zo veel mogelijk op mijn eigen leven (al kun je niet voorkomen dat je echt af en toe ook ergens iets van vindt) en op de kids!
In het kort?
🍀 (H)erken wat je niet kunt veranderen;
🍀 Bedenk waar je wel invloed op hebt;
🍀 Leg afspraken schriftelijk vast;
🍀 Stick to the facts;
🍀 Richt je op je eigen leven en rol als ouder.
Ook al blijven je ex en jij niet op één lijn liggen, of blijft er zelfs moedwillig gedoe: probeer bewust de dingen hierboven uit, en vol te houden!
Probeer uit die strijd te blijven - zodat je in ieder geval dat stukje controle terugkrijgt!
En deze vakantie? Die gaan de kids en ik lekker helemaal op onze manier invullen!
Copyright © Caterpillar Coaching +31623805851
KvK nr.. 84182806 - BTW nr. 15446798.B01
Werkgebied: Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland.
Algemene voorwaarden zijn van toepassing.