Na een scheiding wordt vaak verwacht dat ouders intensief blijven samenwerken omwille van hun kinderen. De heersende gedachte is dat ouders zoveel mogelijk met elkaar in overleg moeten blijven om het beste voor hun kinderen te bereiken. Een mooi ideaalbeeld – maar in de praktijk blijkt dit vaak een utopie.
Ouders gaan niet voor niets uit elkaar. De verschillen zijn vaak te groot, of de emotionele afstand is zodanig dat een nauwe samenwerking vrijwel onmogelijk is. Hoewel beide ouders het beste voor hun kinderen willen, is het logisch dat ze elkaar na een scheiding liever niet meer zien. Het is begrijpelijk, maar toch wordt er vaak van hen verwacht dat ze nauw blijven communiceren, soms zelfs verplicht via trajecten en mediation, voordat er formele afspraken gemaakt kunnen worden. Deze verwachting kan zelfs in de rechtszaal naar voren komen, zonder oog voor situaties waarin er sprake is van intimidatie of manipulatie door een van de ex-partners. Dit gebrek aan maatwerk roept de vraag op waarom ouders niet de ruimte krijgen om zélf te bepalen hoeveel contact wenselijk en werkbaar is.
Mediation: niet altijd gericht op intense samenwerking.
Mediation biedt kansen om tot maatwerkoplossingen te komen, afgestemd op de behoeften van ouders én kinderen. Het doel van mediation is niet per se om ouders intensief met elkaar te laten communiceren, maar om te zoeken naar een werkbare manier van samenwerking. Voor sommige ouders kan dit betekenen dat ze alleen over de belangrijkste zaken communiceren, zonder voortdurend contact met hun ex-partner te hebben.
Voor veel gescheiden ouders is het een verademing als het ouderschapsplan ruimte biedt voor autonomie, zodat zij een eigen leven kunnen leiden zonder constant contact met hun ex-partner. Deze vrijheid betekent niet dat ze hun verantwoordelijkheid als ouder opzij zetten, maar dat ze op een gezonde manier voor hun kinderen kunnen blijven zorgen.
Het belang van maatwerk en begrip.
Als mediator is het essentieel om niet alleen naar de belangen van de kinderen te kijken, maar ook naar de wensen en grenzen van de ouders. Door te achterhalen waar hun behoeften en waarden liggen, kan een mediator helpen om een ouderschapsplan te ontwikkelen dat recht doet aan de belangen van alle betrokkenen. Een goed ouderschapsplan kan ouders ondersteunen in hun gezamenlijke verantwoordelijkheid, zonder dat dit ten koste gaat van hun persoonlijke grenzen en wensen om hun leven weer op te pakken.
Een nieuwe kijk op ouderschap na een scheiding.
Hoewel de maatschappij (co-)ouderschap vaak ziet als intensieve samenwerking, is het mogelijk om een ouderschapsplan te creëren dat ruimte geeft aan beide ouders om verantwoordelijkheid te nemen zonder constant overleg. Deze benadering biedt een reëel en haalbaar alternatief voor ouderparen die na de scheiding hun leven opnieuw willen inrichten.
Door open te staan voor verschillende vormen van contact en samenwerking, ontstaat er ruimte voor oplossingen die écht passen bij de unieke situatie van elke ouder en elk gezin.
Copyright © Caterpillar Coaching +31623805851
KvK nr.. 84182806 - BTW nr. 15446798.B01
Werkgebied: Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland.
Algemene voorwaarden zijn van toepassing.