Na de scheiding kun je op veel vlakken te maken hebben met een gevoel van onzekerheid. Ook over de band met je kinderen. Je hoopt altijd dat je kinderen zo min mogelijk last van de scheiding hebben, dat ze het jou niet kwalijk nemen en dat je daarna - in ieder geval met hen - op dezelfde voet door kunt. Of althans zo veel mogelijk. Kinderen kunnen op veel verschillende manieren op de scheiding reageren. Toch gaat het jullie lukken!
Tijdens onze scheiding bleek al snel dat wij allebei moesten verhuizen. We konden toen allebei iets in de buurt van onze oude woning vinden. De school van de oudste, opvang en allerlei andere activiteiten bleven hierdoor zo veel mogelijk ongewijzigd. Dat vonden wij destijds belangrijk: niet één maar twéé andere huizen en het feit dat papa en mama niet meer in hetzelfde huis woonden, was voor onze kids (toen 6 en 3) meer dan genoeg. En toen kwam Corona...
Je hebt niet altijd alles in de hand, zullen we maar zeggen!
In ons ouderschapsplan hadden we het gelukkig wel zelf voor het zeggen. We hebben destijds afspraken gemaakt waarvan we vonden dat ze in het belang van onze kinderen waren. Zo goed en zo kwaad mogelijk hielden we rekening met de omstandigheden waarin zowel mijn partner als ikzelf op dat moment verkeerden (qua werk, vrije dagen, belastbaarheid, financiën) en dat wat voor onze kinderen de meest stabiele situatie bood. Er was bij geen van ons sprake van een nieuwe relatie, dus daar werden onze kinderen niet zo snel mee geconfronteerd. Toch hebben we ook daar iets over in ons plan opgenomen.
Ook na een scheiding gaat het leven 'gewoon' door. Je blijft echter nog een aantal jaar met je ex-partner te maken hebben (in feite altijd, want jullie blijven samen ouders van jullie kinderen). Hoe lang je ook gescheiden bent, de kans bestaat dat er in jullie communicatie toch iets van de dynamieken of patronen uit jullie relatie of scheiding opduiken. Bijvoorbeeld wanneer je in een discussie beland. Hoe goed je je best ook doet, de kans bestaat daarbij ook dat je dit thuis op je kinderen afreageert. Of je herkent gedrag van je ex waar je niet zo over te spreken was nu in je kind - ook dat kan confronterend zijn en interne spanning veroorzaken. Dat maakt het soms lastig om richting je kind neutraal over de andere ouder te blijven.
Toch is dit onwijs belangrijk. Niet alleen voor het beeld dat je kind van je ex heeft, maar ook het beeld dat het van jouzelf heeft. Probeer je hier dus bewust van te zijn. Het laatste dat je wilt, is dat de band met je kind juist hierdoor dreigt te veranderen. In de praktijk betekent dit vooral veel bewustwording en inspanning leveren. Het gaat niet vanzelf!
Een van de grootste valkuilen bij gescheiden ouderschap is het blijven hangen in het verleden. Oude ruzies, verwijten en pijn kunnen voor ruis op de lijn blijven zorgen. De kinderen krijgen dit in meer of mindere mate altijd mee.
Er komt echter een moment waarop je tegen jezelf kunt zeggen: Weet je, we doen het echt zo gek nog niet! Zelfs als er af en toe spanningen tussen jou en je ex ontstaan, zelfs wanneer de kinderen laten zien dat ze het moeilijk hebben (bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe partner in het spel komt of als de puberteit voor de deur staat): inzet loont!
Zodra het je lukt een modus operandi te vinden - om met je ex om te gaan, met je eigen triggers én de nieuwe situatie - zul je zien dat je kinderen nog steeds je kinderen zijn. En dat jij nog steeds hun ouder bent. Door goed voor jezelf te zorgen, na te denken over je manier van communiceren, een bepaalde mate van flexibiliteit in te bouwen (in het belang van je kinderen) en als 'nieuw' gezin gezamenlijk tijd door te brengen, bouw je binnen jouw huishouden aan een stabiele toekomst.
En, cliché maar waar... Je laat je kinderen ervaren: samen komen we er doorheen.
Copyright © Caterpillar Coaching +31623805851
KvK nr.. 84182806 - BTW nr. 15446798.B01
Werkgebied: Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland.
Algemene voorwaarden zijn van toepassing.