Heel kort gezegd is mediation een vorm van bemiddelen tussen mensen die een conflict hebben en daar samen niet uit komen, maar dat nog wel willen - en waarbij de bemiddelaar, de mediator, 200% neutraal is. Het is jullie conflict, jullie gesprek en jullie oplossing, waar een mediator 0,0 belang bij heeft. Er wordt geen kleur bekend, geen kant gekozen, geen advies gegeven, geen mening doorgedrukt. Een mediator is dan ook neutraal én onpartijdig. In feite is een mediator vooral gespreksbegeleider.
Bij mediation horen een aantal vaste stappen:
De mediator begeleidt jullie gesprekken en probeert helder te krijgen welke belangen, wensen en behoeften er over en weer zijn, met als doel meer inzicht te geven in jezelf, de ander én jullie situatie. Dat wil niet zeggen dat je het met elkaar eens hoeft te zijn, elkaar hoeft te vergeven of weer in de armen moet vallen. Het betekent wel dat er ruimte komt om naar mogelijkheden te kijken. Oplossingen te bedenken. Zicht op beweging. Ook wanneer je in eerste instantie misschien lijnrecht tegenover elkaar lijkt te staan. Er zijn altijd gemeenschappelijke belangen. Tijdens de mediation krijg je meer inzicht in welke belangen dat zijn!
Een mediator stelt vragen - maar echt: heel veel vragen! Aan jullie allebei. Daarom is het belangrijk te beseffen dat mediation vertrouwelijk is: je kunt hierdoor delen wat je wilt. Wil je je hart bij iemand luchten, of advies inwinnen? Dan is er een geheimhoudingsverklaring beschikbaar. Want: "What happens at the mediation table, stays at the mediation table!" En stel dat je merkt dat je met de mediation wilt stoppen, dan kan dat! Je komt vrijwillig naar de mediation en doet actief je best naar een oplossing toe te werken (je toont commitment!), maar toch kan het zo zijn dat ook mediation niet lukt. Omdat mediation vrijwillig is, kun je er op elk gewenst moment voor kiezen de mediation te beëindigen. Niet alleen jullie kunnen dat, maar de mediator zeif ook!
Bovendien staan de afspraken pas vast op het moment dat jullie een handtekening onder de vaststellingsovereenkomst zetten. Tot die tijd zit je nergens aan vast en kun je altijd nog iets toevoegen, veranderen, aanvullen of schrappen. Je gaat dan gewoon weer een stukje terug in het proces.
Het zal je niet verbazen dat mediation niet altijd even lang duurt. Gemiddeld genomen heeft een mediation een doorlooptijd van een aantal maanden. Afhankelijk van hoe mensen zich in een situatie opstellen gaat het sneller, of juist niet. Een juridische procedure ingaan duurt echter nog veel langer en loopt ook verder in de papieren. Procederen is een kostbaar grapje. Plus, ga je naar de rechter? Dan schrijft die een oplossing voor en heb je daar zelf geen invloed meer op. Je bent de regie kwijt.
Mediation is...
🍀 ... op vrijwillige basis;
🍀 ... gebaseerd op vertrouwelijkheid;
🍀 ... voor mensen die er ondanks hun conflict samen uit willen komen;
🍀 ... voor mensen die de regie graag in eigen hand willen houden;
🍀 ... een snellere en meer betaalbare optie om vooruit te komen;
🍀 ... dat wat jullie er onderling van maken!
Vragen of informatie?
Copyright © Caterpillar Coaching +31623805851
KvK nr.. 84182806 - BTW nr. 15446798.B01
Werkgebied: Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland.
Algemene voorwaarden zijn van toepassing.